Víte jakými způsoby lze upravit čerstvě nasbírané houby?

Houbařská sezóna pomalu končí, avšak soudě podle houbařů s plnými košíky jsou stále místa, kde lze nasbírat pěknou úrodu. Jakým způsobem nasbírané houby zpracovat a co všechno s nimi lze udělat?

Možností je celá řada. Některé zná snad každý, o těch dalších už ví málokdo. My Vás s některými ze způsobů zpracování blíže seznámíme.

Zamrazení hub

Zamrazit lze obecně všechny druhy jedlých hub, za podmínky že jsou čerstvé a dobře očištěné a pokud jsou velké tak ještě nakrájené. Pak připravíme solný nálev (10g soli na 1l vody), přivedeme jej do varu a přibližně 3 minuty povaříme. Poté necháme houby okapat a vychladit. Následuje rovnání hub do kelímků či plastových krabiček. Houby zamrazujeme buďto samotné, nebo je zalijeme převařeným a vychlazeným solným nálevem.

Sušení hub

Tento způsob zpracování hub zná snad každý. V tomto případě houby neomýváme, ale pouze očistíme. Pak nakrájíme na tenké plátky a ty narovnáme vedle sebe na přede připravený podklad. POZOR - nesušte houby na novinách či na plechu - houby černají a přilepují se. Jak poznáme že jsou již houby dosušené? Velmi snadno - musí se lámat v ruce. Doba sušení by neměla přesahovat 4 dny, neboť houby pak mohou začít plesnivět. Většinu z houby tvoří voda, tak sušením 1kg hub získáme přibližně 10dkg sušených.

Jak se sušené houby skladují?Hřib v trávě

Nejlépe je uložit je do přede připravených sklenic s víčky se závitem. Nikdy nenechávejte sušené houby v plátěných sáčcích nad kamny. Jinak hrozí napadení larvami much a molů a tím pádem dochází ke znehodnocení veškeré naší práce.

Houby jako koření? Ano, ale jen některé.

Patří mezi ně pestřec obecný, klouzek peprný a ryzec peprný. Tyto druhy je potřeba sušit odděleně od ostatních a poté je rozdrtit na prášek. Ten pak skladujeme ve skleničkách se šroubovacím víčkem. Ale pozor, koření používejte jen v minimálním množství.

Usušené houby chci použít na vaření, co s nimi musím udělat?

Před použitím v kuchyni houby propláchneme a pak necháme minimálně 2 hodiny namočené ve vodě. Houby po této době nabobtnají. Pak je scedíme, nadrobno nalámeme a můžeme použít stejně jako houby právě nasbírané. 10g usušených hub nahradí přibližně 10dkg čerstvých hub.

Houbový prášek na dochucení polévek a omáček.

K jeho výrobě potřebujeme usušené houby, které ještě v troubě přesušíme. Poté je rozdrtíme či umeleme. Čím jemnější je drť, tím lépe. Takto umletý prášek dáme do skleniček se šroubovacím víčkem.

Houbový výtažek. Skvělá věc pokud je špatné počasí a není moc příležitostí k sušení hub.

Košík plný hub Připravuje se z měkčích druhů hub. Postup klasický, opět houby očistíme, propláchneme, necháme okapat, osolíme, podlijeme vodou a dusíme. POZOR - během sušení odléváme šťávu z hub do hrnku. Pokud jsou houby dostatečně ovařené, musíme je rozmixovat a smíchat se šťávou odlévanou během vaření. Vzniklou kaši okořeníme a na prudším ohni za stálého míchání necháme zhoustnout. Nakonec výtažek nalijeme do nahřátých skleniček a třičtvrtě hodiny sterilizujeme.

Houby s octem, báječná pochoutka.

Pro nakládání hub do nálevu se nám nejvíce hodí malé houbičky - ryzce, lišky, pravé hříbky, václavky. Nakládat lze jinak samozřejmě většinu jedlých hub. Co všechno do nálevu dáváme? Súl, pepř, nové koření, koriandr, zázvor, tymián, bobkový list, hřebíček, estragon, cibuli. Vše záleží na vaší fantazii. Někdo koření do nálevu vůbec nedává, protože se tím prý vytratí pravá houbová chuť.

Houby v oleji. Pochoutka ne všem známá.

Sýr nakládaný v oleji je známý každému, ale že se nechají takto upravit i houby už každý neví. Pokud se nálev podaří, jedná se o velmi chutný pokrm pro noční mlsání. Jak na to. Čerstvé houby očistíme, nakrájíme. Smícháme 200ml oleje a 100ml octa a naředíme vodou. Podle fantazie přisolíme, opepříme a přidáme další koření (bobkový list, majoránka apod.).

Takto připravený nálev přivedeme do varu a postupně do něj přidáváme očištěné houby a chvíli povaříme. Poté je vybereme a umístíme do připravených sklenic. Samotný nálev ještě povaříme, následně necháme vychladnout a zalijeme s ním houby ve sklenicích.

Uzené houby - zajímavé ale neobvyklé zpracování.

Houby předvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Pak je rozložíme na síta, která pak celá vložíme do udírny. Takto vyuzené je můžeme do zeleninových salátů nebo do zapékaných pokrmů. Pokud je chceme skladovat delší dobu, tak doporučujeme vyuzené houby naložit do octového nálevu.

Kvašené houby - takto upravené jsou vhodné pro lepší stravitelnost.

Tento způsob se podobá procesu kvašení nakládaného zelí. Kvašené houby se podávají zpravidla k pečeným a grilovaným masům jsou výborným doplňkem čerstvých salátů. Do většího hrnce dáme houby, osolíme, přidáme cukr, na tuto vrstvu přidáme další houby a znovu opakujeme. Vše nakonec přelijeme rozkvedlaným kyselým mlékem. Navrch dáme lněný ubrousek a zatížíme jej např. talířem a necháme kvasit cca 10dní při teplotě 20 stupňů.
Pro firmy: Nabídněte své služby související s tímto článkem nebo kategorií. Zařadit se do seznamu firem, které jsou k danému tématu článku, můžete sami. Musíte se přihlásit nebo zaregistrovat. Přiřazení ke kategorii daného článku Vás bude stát (cena 150000 kreditů).

Komentáře

Chcete-li přidat komentář k tomuto článku, vyplňte formulář pod všemi příspěvky u tohoto článku.

 

Dobrý den,
prosím o radu, názor. Hoby vždy suším. Letos jsem byl se známým a ten mi poradil, že hoby bez jakékoliv úpravy hned mrazí. Je to v pořádku ?
Jsou takto zmarežené houby pak normálně k použití ?
Dík za názor.

Martin


Přidáno:
2012-10-20 10:53:01

taky jsem vášnivá houbařka, ale mým houbařským snem je najít obrovskou pýchavku, což se mi dosud tada opravdu nepodařilo. Poradí mi někdo v kterých místech rostou. Myslím samozřejmě všeobecně. jako jestli spíš někde na louce, nebo na kraji lesa, nebo kdevlastně. Předem děkuji.

nadae-meilnada


Přidáno:
2009-06-10 18:38:53

Tak jsem chodil každý srpnový víkend do lesa sesbírat hnědoklouboučáky. A že jich bylo. A sousedova žena už neví co s houbama, protože soused je sbíráním posedlý a každý den je schopen přinést velkou nůši hříbků :-)

houbař


Přidáno:
2008-09-15 15:17:13

Letos bylo hub tolik, že když jsem vyrazil na houby, opravdu jsem houby přinesl. Nejvíce jsem jich měl plný kufr žigulíka a to doslova. Po 2 hodinách. Manželka ze mě umírala, protože já jen sbíral, ona čistila a připravovala na sušení. Zkusili jsme váš recept na uzené houby, když jsme šli grilovat a bylo to zajímavé pochutnání. Dík za každý další nápad.

kvašňa


Přidáno:
2007-11-20 21:27:56

Přidat komentář

Dovolujeme si upozornit, že bude-li Váš komentář vyžadovat nějakou akci z naší strany, např. odpověď, doporučení nebo odeslání související informace, budeme reagovat a to prostřednictvím dalšího komentáře případně e-mailem. Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů a obchodními podmínkami.

RSS Přidej si RSS zdroj RSS